Muzeum. Historia światowa:: Krzysztofa Pomiana opowieść o świecie ludzi i przedmiotów (3) - de Rosset, Tomasz F. (Acta Universitatis Nicolai Copernici Zabytkoznawstwo i Konserwatorstwo, 2025)
Artykuł jest prezentacją i oceną książki Krzysztofa Pomiana Muzeum historia światowa, t. 3: Na podbój świata 1850–2020, tłum. Tomasz Stróżyński (Gdańsk: słowo/obraz terytoria, 2024, ss. 936).