The Siege of Jerusalem and Mount Golgotha: Bemmel, Brueghel and Savery: Case Study of a Miniature from the Collection of the National Museum in Cracow - Maniakowska-Jazownik, Zofia; Matosz, Marta; Ryguła, Anna (Acta Universitatis Nicolai Copernici Zabytkoznawstwo i Konserwatorstwo, 2023)
Oblężenie Jerozolimy i Góra Golgoty: Bemmel, Brueghel i Savery. Wokół miniatury MNK III-min-425 ze zbiorów Muzeum Narodowego w Krakowie Miniatura będąca przedmiotem artykułu to jedna spośród przeszło tysiąca dwustu miniatur znajdujących w posiadaniu Muzeum Narodowego w Krakowie. Jej korzenie sięgają XVI-wiecznych Niderlandów. Góra Golgota i scena Ukrzyżowania są namalowane na kawałku pergaminu o średnicy mniejszej niż 6 centymetrów. Badanie techniki, analiza stylistyczna i chemiczna oraz rozszyfrowanie sygnatury doprowadziły do odkrycia prawdziwego autora.