Dar Prawdziwej Obywatelki. Chorągiew z czasów napoleońskich - Nadolska, Anna (Acta Universitatis Nicolai Copernici Zabytkoznawstwo i Konserwatorstwo, 2021)
Artykuł traktuje o historii chorągwi pospolitego ruszenia województwa gnieźnieńskiego, cennej pamiątki z okresu wojen napoleońskich, która znajduje się w zbiorach bydgoskiego Muzeum Okręgowego im. Leona Wyczółkowskiego. W tę historię wpleciony został wątek zarówno powstania wielkopolskiego 1806 roku, jak i działalności społeczno-kulturalnej bydgoszczanek na początku XX wieku. Poruszono także kwestię pozyskania chorągwi do zasobu bydgoskiej placówki muzealnej oraz współczesnego wykorzystania jej w projektach wystawienniczych.