INWESTYCJE EKOLOGICZNE SAMORZĄDÓW GMINNYCH, JAKO ELEMENT STRATEGII ZRÓWNOWAŻONEGO ROZWOJU – NA PRZYKŁADZIE WOJEWÓDZTWA KUJAWSKO-POMORSKIEGO - Osowska, Sylwia (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2021)
Celem artykułu jest przedstawienie i ocena roli inwestycji ekologicznych samorządów gminnych, jako głównego inicjatora procesów zrównoważonego rozwoju na przykładzie województwa kujawsko-pomorskiego. Fundusze Unii Europejskiej w znacznym stopniu zmieniły warunki funkcjonowania jednostek samorządu terytorialnego. Obecnie wiele podejmowanych przez samorządy gminne działań realizowanych jest dzięki środkom Regionalnego Programu Operacyjnego. Dla osiągnięcia wymiernego celu dokonano oceny wsparcia rozwoju inwestycji ekologicznych finansowanych ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Kujawsko-Pomorskiego (RPO WK-P). Ponadto wskazano, jak jest realizowana zasada zrównoważonego rozwoju z zakresie inwestycji ekologicznych.