SEKTOR MIKRO, MAŁYCH I ŚREDNICH PRZEDSIĘBIORSTW W INDIACH - Kokosińska, Martyna (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2018)
W artykule omówiono zagadnienie dotyczące jednej z najdynamiczniej rozwijających się gospodarek światowych – gospodarki indyjskiej i wpływu na ten rozwój sektora mikro, małych i średnich przedsiębiorstw (MMŚP). Zawarto w nim teoretyczne informacje dotyczące definicji MMŚP, znacznie odbiegającej od znanej w państwach europejskich unijnej definicji. Przedstawiono także podstawowe informacje dotyczące gospodarki Indii i wpływu reform, które trwają od lat 90. XX wieku na jej rozwój. Ostatnią część artykułu stanowi próba wykazania znaczenia, jakie sektor MMŚP ma dla tej gospodarki. Artykuł powstał na podstawie publikacji i artykułów podejmujących tematykę sytuacji gospodarczej i rozwoju gospodarczego Indii. Poza tym wykorzystano dane dostępne w opracowaniach Banku Światowego i raportach dotyczących sektora MMŚP publikowanych przez Ministerstwo mikro, małych i średnich przedsiębiorstw Indii.