HARMONIZACJA PODATKÓW W UNII EUROPEJSKIEJ ORAZ ROZWÓJ PRZEDSIĘBIORCZOŚCI W ZAKRESIE MAŁYCH I ŚREDNICH PRZEDSIĘBIORSTW - Szewczyk-Gołąb, Agnieszka (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2016)
Przedsiębiorczość jest kluczowym elementem dynamiki rynku. Jej rozwój prowadzi do wejścia na rynek nowych podmiotów gospodarczych, które stymulują wzrost konkurencyjności i rozwoju gospodarczego. Jednym z podstawowych celów Unii Europejskiej jest stworzenie wspólnego rynku wewnętrznego i sprzyjających warunków do takich wymagań, jak swoboda przepływu towarów, usług, kapitału i ludzi oraz system zapewnienia niezakłóconej konkurencji. Jest to możliwe ze względu na działania wspierające rozwój przedsiębiorczości, w szczególności poprzez tworzenie korzystnych warunków podatkowych. Niniejszy artykuł poświęcony jest prezentacji wybranych podatków korporacyjnych w Polsce i Unii Europejskiej.