INNOWACJE W REKRUTACJI - Wrzesiński, Artur (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2016)
Popularnym dziś słowem jest „innowacja”. Ze względu na wysoką dynamikę zmian technicznych i społecznych konieczne stało się ciągłe wprowadzanie nowych lub udoskonalanie dotychczasowych produktów i działań. Innowacje są zatem pożądane w każdym aspekcie funkcjonowania organizacji, w tym także w rekrutacji. Firmom dążącym do sukcesu zależy na posiadaniu najlepszych, utalentowanych pracowników. Stąd też podejmują one starania na etapie naboru, aby tacy do nich trafili. W związku z tym potrzebne jest wykorzystywanie oryginalnych metod rekrutacyjnych, które zwrócą uwagę potencjalnych pracowników i zachęcą ich do podjęcia pracy. Poniższe opracowanie prezentuje istotę i cele rekrutacji oraz innowacji i jej znaczenie dla sukcesu organizacji. W zasadniczej części opisane zostały wybrane innowacyjne metody rekrutacyjne i przykłady ich wykorzystania w praktyce.