AKADEMICKA PLATFORMA CZASOPISM JAKO NOWOCZESNE FORUM WYMIANY MYŚLI NAUKOWEJ - Kopcewicz, Grzegorz (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2016)
W dobie przenoszenia mediów i kanałów informacyjnych do Internetu naturalną czynnością wydaje się dążenie redakcji czasopism naukowych do skorzystania z tej drogi dotarcia do czytelników. Funkcjonowanie internetowych systemów zarządzania treścią stanowi alternatywę dla wydawnictw tradycyjnych, zapewniając nie tylko błyskawiczny przekaz, ale również globalny zasięg. Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie zalet i wad stosowania platformy internetowej w pracy redakcji czasopism naukowych używających system OJS na przykładzie Akademickiej Platformy Czasopism apcz.pl. Autor zastosował metodę case study oraz sondaż metodą ankiety internetowej wśród redaktorów czasopism zdeponowanych na apcz.pl.