PROBLEM PRZETRWANIA W TEORII I PRAKTYCE ZARZĄDZANIA WSPÓŁCZESNYMI PRZEDSIĘBIORSTWAMI - Nowak, Hanna (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2015)
W artykule poruszono zagadnienie przetrwania przedsiębiorstw oraz podjęto próbę odnalezienia miejsca tej problematyki w kontekście nauk o zarządzaniu. Wykazano brak jednolitej koncepcji dotyczącej zdolności przedsiębiorstw do przetrwania i różnorodność podejść do identyfikacji czynników przetrwania głównie w sferze wewnętrznej, ale także w otoczeniu przedsiębiorstwa. Zwrócono uwagę na konieczność uwzględnienia w problematyce przetrwania przedsiębiorstw czynników instytucjonalnych, w tym przede wszystkim związanych z edukacją i otoczeniem społecznym.