MARKETINGOWE PUBLIC RELATIONS - Parkes, Aneta (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2015)
Na wstępie zaprezentowana zostanie charakterystyka public relations w klasycznym ujęciu, tj. wykorzystywanego w celach informacyjnych. Następnie przedstawiona zostanie kategoria komunikowania stosowanego w celach perswazyjnych i zjawisko marketingowego public relations (MPR). Podkreślone zostaną również różnice pomiędzy public relations jako działalnością stricte informacyjną, a jego marketingową wersją, wykorzystywaną m.in. w celu wywierania wpływu na konsumenta oraz różnice pomiędzy public relations i reklamą. W końcowej części opracowania zwrócona zostanie uwaga na wzrastającą rolę marketingowego public relations.