WORK – LIFE BALANCE JAKO PRAKTYKA KONCEPCJI SPOŁECZNEJ ODPOWIEDZIALNOŚCI BIZNESU - Leoński, Wojciech (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2015)
Artykuł dotyczy problematyki Work - Life Balance (WLB), jako instrumentu społecznej odpowiedzialności biznesu (CSR). Programy CSR skierowane do pracowników stanowią jeden z istotnych elementów strategii zarządzania kapitałem ludzkim w przedsiębiorstwie. WLB, czyli zachowanie harmonii między życiem prywatnym a zawodowym pracowników jest wyzwaniem dla przedsiębiorstw stosujących koncepcję społecznej odpowiedzialności  biznesu. Celem artykułu jest analiza idei WLB w odniesieniu do CSR, ukazanie jej korzystnego wpływu na przedsiębiorstwo i pracowników, a także zaprezentowanie dobrych praktyk.