KOOPETYCJA MIĘDZYGMINNA W POLSKICH OBSZARACH METROPOLITALNYCH - Koszel, Maciej (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2015)
W artykule podjęto problematykę relacji o charakterze koopetycyjnym (koopetycji) między gminami tworzącymi obszary metropolitalne w Polsce. Dokonano syntetycznej charakterystyki zakresów: podmiotowego (obszary metropolitalne) i przedmiotowego (koopetycja), w tym wskazano na miejsce i rolę obszarów metropolitalnych, ich problemy rozwojowe, pojęcie koopetycji oraz dylematy poznawcze z nią związane. Opracowanie stanowi przyczynek do dalszych badań nad koopetycją wewnątrz obszarów metropolitalnych.