Budowanie marki w sektorze dóbr luksusowych: Strategia, wyzwania i perspektywy rozwoju - Sobiech, Edyta (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2020)
Artykuł analizuje proces budowania marki w sektorze dóbr luksusowych, uwzględniając kluczowe elementy, takie jak tradycja, innowacyjność oraz zrównoważony rozwój. W opracowaniu omówiono ewolucję strategii marek luksusowych, ich współczesne wyzwania oraz perspektywy rozwoju. Podkreślono znaczenie storytellingu, personalizacji oraz technologii cyfrowych w budowaniu wizerunku i relacji z klientami. Na podstawie analizy treści publikowanych przez marki luksusowe na portalach społecznościowych w 2020 roku ukazano, jak platformy takie jak Instagram i Facebook wspierają komunikację z konsumentami, wzmacniając wartości marek i budując ich autentyczność. W artykule wskazano, że przyszłość marek luksusowych będzie zależała od umiejętnego łączenia tradycyjnych wartości z innowacyjnymi strategiami, takimi jak zrównoważony rozwój, cyfryzacja i globalizacja.