Instrumenty partycypacji społecznej w teorii i praktyce zintegrowanego zarządzania miastem - Basaj, Martyna (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2014)
Artykuł ma na celu przedstawienie i dokonanie oceny instrumentów partycypacji społecznej w nowym, zintegrowanym zarządzaniu miastem. Ustalono trzy rodzaje narzędzi, które w najlepszym stopniu realizują zarówno ideę społecznego zaangażowania, jak i nowatorskiego, zintegrowanego i szerokiego podejścia do zarządzania miastem. Zauważając złożoność problemu oraz praktykę władz samorządowych, wskazano na takie instrumenty, jak: konsultacje społeczne, warsztaty charrette oraz budżet partycypacyjny. Analiza powyższych narzędzi pozwoliła na ich ocenę oraz wskazanie narzędzia najlepiej odpowiadającego zintegrowanemu zarządzaniu miastem.