PODOBNE CZY RÓŻNORODNE? WPŁYW LOKALIZACJI NA MODELE BIZNESU PRZEDSIĘBIORSTW UZDROWISKOWYCH - Kozarkiewicz, Alina; Kabalska, Agnieszka (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2018)
Celem artykułu jest analiza zróżnicowania modeli biznesu przedsiębiorstw uzdrowiskowych w Polsce. Kluczowym problemem jest analiza wpływu położenia geograficznego na modele biznesu tych przedsiębiorstw. W pierwszej części artykułu zaprezentowano różne metody badawcze, stosowane w tworzeniu klasyfikacji modeli biznesu. W części drugiej, zaprezentowano wyniki badań ankietowych, skierowanych do przedsiębiorstw uzdrowiskowych w Polsce. W tej części artykułu omówiono również zróżnicowaną konfigurację komponentów modeli biznesu.