TECHNOLOGIE INFORMACYJNO-KOMUNIKACYJNE W ZARZĄDZANIU ZASOBAMI LUDZKIMI - Mierzejewska, Katarzyna (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2017)
Niniejsze opracowanie prezentuje znaczenie technologii informacyjno-komunikacyjnych w zarządzaniu zasobami ludzkimi. Wskazane i zdefiniowane zostały obszary wykorzystania technologii informacyjno-komunikacyjnych w wykonywaniu funkcji personalnej. Omówiono zarówno korzyści jak i zagrożenia korzystania z nowych technologii. Ponadto, przedstawiono wyzwania dla zarządzania zasobami ludzkimi. Całość opracowania ma charakter przeglądowy.