WYBRANE ASPEKTY FINANSOWANIA MAŁYCH I ŚREDNICH PRZEDSIĘBIORSTW W POLSCE - Stelter, Bartosz (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2016)
Znaczenia małych i średnich przedsiębiorstw jest ważne nie tylko ze względu na ich specyfikę, będąc głównym kreatorem miejsc pracy i źródłem innowacji, ale także ze względy na ich kondycję, od której uzależniony jest w znacznej mierze rozwój gospodarczy kraju. Właściwe funkcjonowanie i rozwój podmiotu gospodarczego gospodarki rynkowej wymaga odpowiednich sposobów finansowania. Bardzo ważne są także prawidłowe relacje z instytucjami zapewniającymi finansowanie zewnętrzne. Dostępność do źródeł finansowania, oraz sposób finansowania działalności bieżącej i inwestycyjnej, ma wpływ nie tylko na podejmowane przez przedsiębiorstwo decyzje, ale także nierzadko na jego istnienie. Artykuł ma na celu prezentację obecnego stanu wybranych źródeł finansowania sektora małych i średnich przedsiębiorstw w Polsce.