PASJA I KREATYWNOŚĆ JAKO DETERMINANTY ROZWOJU ZAWODOWEGO - Jędraszczyk, Martyna (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2016)
Uwarunkowania obecnego rynku pracy wymagają od ludzi aktywnych zawodowo umiejętności wyróżniania się. Pozwala to na podjęcie pracy dającej poczucie spełnienia, pozytywnie wpływającej na komfort życia. Stąd też zagadnieniami godnymi uwagi stały się pasja i kreatywność. Posiadanie tych atrybutów ułatwia odnalezienie ścieżki zawodowej umożliwiającej wykorzystywanie posiadanych predyspozycji i zainteresowań do realizacji planów życiowych. Poniższe opracowanie przedstawia istotę zarówno pasji, jak i kreatywności oraz ich wzajemną współzależność. Opis ten stanowi tło dla zasadniczej części, w której posługując się przykładami znanych osób realizujących swoje pasje zawodowe określony został wpływ pasji i kreatywności na rozwój kariery zawodowej.