E-zarządzanie współczesnym przedsiębiorstwem - Wallis, Anna (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2016)
Zmiany w sferze społeczno-gospodarczej wywołane postępem w dziedzinie technologii informacyjno-komunikacyjnej (ICT) obejmują również obszar zarządzania organizacjami. Specjaliści z branży ekonomicznej mówią coraz częściej o e-zarządzaniu w kontekście gospodarki elektronicznej. W niniejszym opracowaniu przedstawiono istotę e-zarządzania, zarządzanie organizacjami wirtualnymi działającymi na podstawie ICT oraz znaczenie kompetencji w organizacjach o elastycznych strukturach działających w sieci. Celem opracowania jest przybliżenie i uwypuklenie problematyki z zakresu zarządzania przedsiębiorstwem w nowych warunkach społeczeństwa i gospodarki sieciowej.