SPECYFIKA ZARZĄDZANIA KAPITAŁEM INTELEKTUALNYM W FIRMACH RODZINNYCH - Pypłacz, Paula; Peter-Bombik, Katarzyna (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2015)
We współczesnych organizacjach coraz większego znaczenia nabierają zasoby niematerialne, wśród których ważne miejsce zajmuje szeroko rozumiany kapitał intelektualny. Kapitał, który odpowiednio zarządzany przyczynia się do osiągnięcia przewagi konkurencyjnej. W opracowaniu przeanalizowano wybrane aspekty zarządzania kapitałem ludzkim, relacyjnym i strukturalnym w świetle literatury oraz przeprowadzonych badań wśród firm rodzinnych. Dokonano próby wykazania specyfiki firm rodzinnych w aspekcie poszczególnych elementów kapitału intelektualnego.