HAZOP JAKO METODA WSPOMAGAJĄCA ZARZĄDZANIE BEZPIECZEŃSTWEM PROCESOWYM W PRZEDSIĘBIORSTWIE - Pruszkowski, Leszek (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2015)
Artykuł stanowi próbę ukazania roli metody HAZOP w zarządzaniu bezpieczeństwem procesowym w przedsiębiorstwie. Metoda HAZOP jest analizą zagrożeń i zdolności operacyjnych wykorzystywanych do oceny ryzyka procesowego opisaną szczegółowo w normie IEC 61882 „Hazard and operability studies (HAZOP studies) – Application guide”, wydanej w 2001 r. Celem analizy HAZOP jest zidentyfikowanie wszystkich potencjalnych zagrożeń i strat, jakie mogą wystąpić w realizowanych działaniach. Ma to duże znaczenie w zarządzaniu bezpieczeństwem procesowym szczególnie w branży chemicznej, petrochemicznej. gazowej i energetycznej.