Wdrażania działania 312 Tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich w Polsce na lata 2007-2013 - Charycka, Karolina (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2015)
Od ponad 20 lat w Polsce obserwuje się proces transformacji gospodarczej, służący m.in. rozwojowi postaw przedsiębiorczych w społeczeństwie. Jednym z instrumentów wspierających przedsiębiorczość jest działanie 312 tworzenie i rozwój mikroprzedsiębiorstw w ramach PROW 2007-2013. Autorka, na podstawie przeprowadzonych badań, analizuje wpływ przedmiotowego instrumentu finansowego na przedsiębiorstwa oraz bada hipotezę, mówiącą że skomplikowane lub niezrozumiałe przepisy prawne oraz procedury stanowiły utrudnienie w otrzymaniu dofinansowania w ramach opisywanego działania.