Ryzyko związane z bezpośrednimi inwestycjami zagranicznymi w Chinach - Kokosińska, Martyna (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2014)
W artykule przedstawiono problem ryzyka związanego z lokowaniem bezpośrednich inwestycji zagranicznych w Chinach. Zawarto w nim teoretyczne informacje dotyczące ryzyka inwestycyjnego związanego z BIZ oraz te bezpośrednio dotyczące ryzyka inwestycyjnego w Chinach, a także dane dotyczące inwestycji napływających do Chin oraz przykłady inwestycji przedsiębiorstw na terytorium ChRL. Artykuł powstał na podstawie literatury podejmującej tematykę BIZ na obszarze Azji. Poza tym wykorzystano dane dostępne w opracowaniach Banku Światowego, UNCTAD, Ministerstwa Handlu ChRL.