NOWA ROLA KLIENTA W PROCESIE TWORZENIA WARTOŚCI - Markiewicz, Jacek (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2014)
Współczesny klient dysoinuje coraz wiekszą wiedzą i umiejętnościami. CZynniki te powodują wzrost wymagań i oczekiwań stawianych produktom, usługom, zachowaniom rynkowym ich dostawców. Zmiany zachodzące w relacjach klient-dostawca zmianiły sposób postrzegania roli klienta w procesach biznesowych. Klient przestał pełnić wyłacznie rolą dostawcy wartości ekonomicznej wyrażonej wartością finansową. Klient stał się aktywnym uczestnikiem zachodzacych procesów. Tym samym zmianie uległa rola dostawcy w relacjach z klientem. Firma nie może być już tylko twórcą wartości kreowanej o posiadane zasoby doświadczenia. Proces kreacji wartości powinien uwzględniać w nim szeroki udział klienta, kt orego odmienne spojrzenie na oczekiwaną wartość może "wzbogacać" istniejące procesy o zasoby dotychczas niedosteone dla dostawcy. Tworzenie, rozwijanie i doskonalenie relacji z klientem otwiera nowe możliwości tworzenia wartości korzystnych dla obu stron.