Funkcjonalność mediów społecznościowych jako siedem boków plastra miodu - Kowalska, Magdalena (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2014)
Aktualnie coraz częściej poprzez wykorzystanie platform wymiany danych, blogów czy serwisów typu wiki internauci mają znaczący wpływ na reputację firmy, jej sprzedaż, a niekiedy nawet decydują o jej pozycji i utrzymaniu się na rynku. Dzieje się to za sprawą możliwości, jakie niosą ze sobą nowe platformy informatyczne, które pozwalają na komentowanie i ocenianie zamieszczanych treści, ich modyfikację, a także na tworzenie własnych, niezależnych wartości. Możliwości te reprezentują fenomen mediów społecznościowych, który stanowi wyzwanie dla menedżerów firm. Celem artykułu jest przedstawienie informacji na temat funkcjonalności mediów społecznościowych w oparciu o siedem bloków obejmujących: tożsamość, rozmowy, współdzielenie, relacje, obecność, reputację oraz grupy. Ponadto w artykule przedstawione zostaną implikacje poszczególnych bloków dla funkcjonowania przedsiębiorstw w social mediach oraz wskazane zostaną zasady, jakimi firmy powinny się kierować przy opracowywaniu strategii wykorzystania tego nowego medium.