Zużycie energii w transporcie w krajach Unii Europejskiej w kontekście idei zrównoważonego rozwoju - Motowidlak, Urszula (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2014)
Celem artykułu było zaprezentowanie problematyki dotyczącej sprawności funkcjonowania systemów transportowych w świetle przyjętych do realizacji w pierwszej dekadzie XXI wieku założeń europejskiej polityki transportowej. Odnotowane w ostatnich latach zmiany w modelu konsumpcji, organizacji produkcji i dostępności infrastruktury przyczyniły się do dynamicznego rozwoju systemu transportowego, co miało znaczący wpływ na poprawę konkurencyjności Europy. Podkreślono jednocześnie, że rozwój mobilności nie odbywał się z poszanowaniem zasad zrównoważonego rozwoju. Mimo nieznacznej poprawy efektywności energetycznej w transporcie, całkowite zużycie energii w tym sektorze wyraźnie wzrosło, co przyczyniło się do wzrostu emisji pochodzących z transportu.