Zrównoważone rozwiązania w transporcie miejskim – kierunki rozwoju - Brzustewicz, Paweł (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2014)
W artykule wskazano możliwe kierunki rozwoju zrównoważonych rozwiązań w transporcie miejskim. Ich zidentyfikowanie i wdrożenie może przyczynić się do polepszenia jakości życia w mieście poprzez ograniczenie negatywnego wpływu transportu na środowisko naturalne i zdrowie ludzi. W opracowaniu podjęto także próbę uściślenia definicji zrównoważonego transportu miejskiego oraz operacjonalizacji tego pojęcia. Osiągnięcie celu pracy wymagało analizy zagadnień z obszarów, takich jak: zarządzanie, logistyka, rozwój zrównoważony, ekologia oraz prawo. Takie podejście pozwoliło autorowi skoncentrować się w głównej mierze na rozwiązaniach pozwalających na trwałą i długookresową poprawę funkcjonowania miast.