Zarządzanie kredytowymi ekspozycjami dewizowymi – perspektywa klientów banku - Buszko, Michał (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2011)
Opracowanie dotyczy problematyki zarządzania kredytowymi ekspozycjami dewizowymi, tworzonymi w wyniku udzielania mieszkaniowych kredytów hipotecznych w walutach obcych. Kredyty te stanowią obecnie główną grupę aktywów bankowych, obciążających zarówno banki, jak i ich klientów wieloma rodzajami ryzyka. Z punktu widzenia klientów największe znaczenie będą miały: ryzyko zmiany kursu walutowego, ryzyko niskiego wkładu własnego oraz ryzyko zmiany stóp procentowych. Możliwość zarządzania tym ryzykiem w przypadku klientów banków jest ograniczona właściwie tylko do kilku instrumentów i technik finansowych.