ZARZĄDZANIE RYZYKIEM W SYSTEMIE PŁATNICZYM - Sadłakowski, Dominik Adam (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2017)
W niniejszym artykule scharakteryzowane zostały główne typy ryzyka jakie mogą wystąpić w systemie płatniczym oraz rozwiązania systemowe pozwalające na minimalizację ich skutków. W pracy szczególny nacisk położny został na analizę systemów płatności wysokokwotowych, gdyż ze względu na powiązanie międzysystemowe to one w momencie zaistnienia poważnego incydentu w systemie płatniczym stanowią swoistego rodzaju bufor zabezpieczający, przed rozpowszechnieniem się powstałych fluktuacji na innych uczestników systemu. Niniejszy artykuł ma charakter przeglądowy, a treści w nim zawarte bazują na dostępnej literaturze przedmiotu, raportach branżowych oraz aktach prawnych i regulacjach dotyczących systemów płatności.