ZACHOWANIA MAŁYCH I ŚREDNICH PRZEDSIĘBIORSTW W POLSCE W DOBIE KRYZYSU - Glabiszewski, Waldemar (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2016)
W końcu pierwszej dekady XXI wieku gospodarkę światową dotknął kolejny dotkliwy kryzys niosący negatywne konsekwencje ekonomiczno-społeczne. Między innymi stworzył on trudne warunki dla funkcjonowania przedsiębiorstw. Tym większym stały się one wyzwaniem dla przedsiębiorstw małych, z założenia słabszych, o relatywnie mniejszym potencjale konkurencyjnym. Rodzi się w związku z tym pytanie, w jaki sposób na światowy kryzys gospodarczy reagują przedsiębiorstwa polskiego sektora MSP? Poszukując na nie odpowiedzi podjęto w niniejszym artykule – opierając się na wynikach badań ankietowych – próbę zrealizowania celu empirycznego, jakim jest identyfikacja charakterystycznych działań podejmowanych przez polskie małe i średnie przedsiębiorstwa w dobie kryzysu, stanowiących symptomatyczny przejaw ich obronnych zachowań.