WYKORZYSTANIE DANYCH TEKSTOWYCH DO MONITOROWANIA NASTROJÓW I SPOSOBU POSTRZEGANIA MARKI NA PRZYKŁADZIE PORTALI SPOŁECZNOŚCIOWYCH - Michalak, Joanna (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Zarządzanie, 2016)
W artykule wykorzystano technikę text mining do ekstrakcji informacji z danych tekstowych w celu wykorzystania ich na potrzeby zarządzania wizerunkiem marki. Podstawowym celem niniejszego opracowania jest prezentacja eksploracyjnej analizy tekstu. W części empirycznej wskazano na możliwości zastosowania techniki text mining do monitorowania nastrojów i sposobu postrzegania marki przez klientów w segmencie B2C przy wykorzystaniu danych pochodzących z serwisów internetowych.