Typ małżeństwa/związku partnerskiego i model rodziny prokreacyjnej preferowany przez młodych dorosłych - Ruszkiewicz, Dorota (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2025)
Artykuł jest poświęcony preferencjom młodych dorosłych dotyczącym typu małżeństwa/związku partnerskiego, jaki chcą zawrzeć w przyszłości, oraz modelu rodziny prokreacyjnej. Celem teoretyczno-poznawczym badań było poznanie oczekiwań młodych dorosłych wobec typu małżeństwa/związku partnerskiego, jaki chcą stworzyć w przyszłości, oraz modelu rodziny prokreacyjnej. Z kolei celem praktycznym było wskazanie na propozycje pedagogiczne dla wychowawców. W postępowaniu badawczym zwrócono uwagę na następujące kwestie: oczekiwany typ małżeństwa/związku partnerskiego ze względu na dobór małżonków/partnerów; oczekiwany typ małżeństwa ze względu na miejsce zamieszkania małżonków po ślubie; oczekiwany model rodziny. Badaniami objęto 190 osób w okresie wczesnej dorosłości, tj. w wieku 18–19 lat. W badaniach posłużono się metodą sondażu diagnostycznego i techniką ankiety. Wyniki badań dowiodły, że najwięcej respondentów było zwolennikami homogamii edukacyjnej między małżonkami bądź partnerami. Chcieliby również, aby między nimi a małżonkiem/partnerem występowała niewielka różnica wieku. Zdecydowana większość badanych kobiet i mężczyzn chciałaby w przyszłości stworzyć małżeństwo neolokalne. Najwięcej reprezentantów obu płci chciałoby funkcjonować w partnerskim modelu rodziny.