Wspieranie adekwatnych aspiracji młodzieży na rzecz budowania satysfakcjonującej kariery zawodowej – wskazania dla doradztwa zawodowego - Mikiewicz, Piotr; Mikiewicz, Artur (Acta Universitatis Nicolai Copernici Pedagogika, 2025)
Autorzy artykułu omawiają znaczenie doradztwa zawodowego w kontekście dynamicznych zmian społeczno-ekonomicznych i technologicznych, podkreślając szczególną rolę kapitału społecznego w procesie wspierania rozwoju zawodowego młodzieży. Kapitał społeczny, rozumiany jako zasoby wynikające z sieci społecznych, relacji i norm, może skutecznie wspierać młodych ludzi w podejmowaniu świadomych decyzji zawodowych. Autorzy wskazują, że efektywne wykorzystanie kapitału społecznego w doradztwie zawodowym pozwala nie tylko na lepsze dopasowanie aspiracji zawodowych do realiów rynku pracy, lecz także przyczynia się do redukcji nierówności społecznych oraz wzmacniania możliwości osiągnięcia sukcesu zawodowego i życiowego.