System edukacyjny w Hesji na przykładzie szkół ogólnokształcących. Ich wielokulturowość i sytuacja dzieci migrantów w heskich szkołach - Dobrowolska, Barbara (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2025)
Artykuł jest próbą ukazania edukacji na przykładzie jednego z krajów związkowych Niemiec, jakim jest Hesja. Skupia się on na wielokulturowości nie tylko landu, ale przede wszystkim samej edukacji. Ukazuje wieloaspektowość w edukacji, będącej konsekwencją bardzo złożonych struktur demograficznych, kodów kulturowych, zjawiska stratyfikacji społecznej, wpisujących się w rzeczywistość społeczną niemieckich szkół, w tym także szkół w Hesji. Celem artykułu jest przedstawienie charakterystycznych cech poziomów i form edukacyjnych w heskich szkołach, wskazanie tła migracyjnego w Hesji z jednoczesnym ukazaniem miejsca dzieci polskich migrantów realizujących obowiązek szkolny. Tekst zawiera informacje o strukturze demograficznej landu, w tym Polaków i dzieci polskich w wieku szkolnym. Ukazuje charakterystykę szkolnictwa heskiego, w tym rodzaje szkół ogólnokształcących, i charakterystykę tła migracyjnego na poszczególnych poziomach edukacji.