O peerelowskim projekcie Nowego Śląsk a i jego konsekwencjach dla człowieka - Piechaczek-Ogierman, Gabriela (Acta Universitatis Nicolai Copernici Pedagogika, 2025)
Niniejsza publikacja odsłania kolejne wątki moich badań prowadzonych w środowisku postindustrialnym. Zaprezentowane w artykule wyniki badań ukazują społeczno-kulturowe implikacje związane z „budową” Nowego Śląska w okresie państwowego socjalizmu. W tym okresie kluczową rolę odgrywały centralnie sterowane plany gospodarcze i związane z nimi działania propagandowo-polityczne włączające nowych mieszkańców tego regionu w ramy socjalistycznego projektu. Na przykładzie narracji seniorów (uczestników badań) – przytoczonych słów, zdarzeń, sposobu widzenia i mówienia o świecie – podjęłam próbę rekonstrukcji wybranych obszarów ich życia. Przeprowadzone w perspektywie pedagogicznej analizy i interpretacje wybranych wątków badań – związanych z realizowaną przez władze partyjne działalnością werbunkową, propagandowo-wychowawczą i manipulacyjną – dają szerszy wgląd w zjawiska i procesy, które miały fundamentalne znaczenie dla człowieka i świata jego egzystencji.