Nauczycielstwo jako zadanie biograficzne. Refleksje młodej badaczki - Gracz, Florentyna (Acta Universitatis Nicolai Copernici Pedagogika, 2025)
Celem artykułu jest rozpoznanie warunków konstruowania tożsamości człowieka dorosłego pracującego jako nauczyciel. Człowiek rozwija się poprzez pracę i czerpie z tego radość. Aby człowiek mógł czuć radość z wykonywanej pracy, musi mieć świadomość, że dzieła i działania, które podejmuje, przynoszą satysfakcję i zaspokajają potrzeby odbiorców tych dzieł czy działań. Zadowolenie z pracy związane jest wobec tego z kontaktem z drugim człowiekiem oraz spełnieniem się poprzez zaspokojenie potrzeb innych. Praca nauczyciela polega na kontakcie z drugim człowiekiem. Nauczyciel może czerpać radość z kontaktu z rodzicem, dzieckiem, współpracownikami i czerpać satysfakcję z zadowolenia okazywanego przez członków społeczności szkolnej (współpracowników, przełożonych, rodziców uczniów i uczniów). Wywód oparty jest na badaniu fenomenologicznym. Materiał empiryczny został pozyskany w wyniku badań biograficzno-narracyjnych zrealizowanych w okresie od sierpnia do września 2023 roku. Łącznie przeprowadzono trzy wywiady z jedną rozmówczynią – nauczycielką. Analiza strukturalna pozwoliła na (re)konstrukcję warunków tworzących tożsamość nauczyciela.