Rodzina jako kluczowa instytucja kształtująca prawidłowe wzorce korzystania z mediów cyfrowych - Kowalczuk, Karol (Acta Universitatis Nicolai Copernici Pedagogika, 2025)
Dynamiczne przeobrażania cywilizacyjne bezpośrednio przekładają się na instytucję rodziny. Obecnie staje ona w obliczu transformacji związanej z jej funkcjonowaniem w przestrzeni społecznej. Proces ten w dużej mierze jest determinowany nowymi rozwiązaniami cyfrowymi, których powszechność w społeczeństwie stale wzrasta. Jednak pojawienie się nawet bardzo zaawansowanych technologii nie degraduje roli rodziców w procesie wychowania, a wręcz przeciwnie, stawia przed nimi nowe wyzwania i podnosi ich rangę we współczesnym procesie kształtowania charakterów młodych ludzi. Celem artykułu jest przedstawienie roli rodziny jako kluczowej instytucji kształtującej prawidłowe wzorce funkcjonowania dzieci we współczesnej przestrzeni społecznej modelowanej przez nowe technologie. Dokonana w artykule teoretyczna analiza prezentuje rodzinę jako kluczową instytucję odpowiedzialną za wychowanie, opisuje specyfikę funkcjonowania dzieci w świecie zdominowanym przez nowe technologie, a także wskazuje na prawidłowe postawy rodziców wobec podopiecznych korzystających z cyfrowych narzędzi, podkreślając jednocześnie istotną rolę, jaką odgrywa tradycyjna rodzina nawet w świecie, w którym coraz więcej podejmowanych aktywności ma wymiar digitalny.