Szkoła. Esej o (nie)odpowiedzialności - Kożyczkowska, Adela (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2024)
Zachodni człowiek ściśle powiązał ze szkołą swoją biografię. Nie może on – w swojej wyobraźni – nie posiadać świadectwa potwierdzającego wykształcenie. Trudno też sobie wyobrazić, aby jakiekolwiek społeczeństwo mogło istnieć bez szkoły. Te przekonania powodują, że każda władza podejmuje próbę przejęcia kontroli nad szkołą i kształceniem młodych ludzi. Badania Bogusława Śliwerskiego potwierdzają, że każda z partii, która dochodzi do władzy, za pomocą szkoły realizuje własne interesy. Celem artykułu jest próba rozpoznania kondycji teraźniejszej szkoły i powiązanej z nią sprawy odpowiedzialności i nie(odpowiedzialności). Wypowiedź autorki koncentruje się na trzech zagadnieniach, które ujęto w formie pytań. Pierwsze: Czyja jest szkoła? Drugie: Kim jest człowiek w szkole? Trzecie: Jakiego człowieka wykształca szkoła?