Examining Musical Aptitudes and Achievements in the Subjective Version of the Self-evaluation of Teachers’ Work: Current Perspectives - Kołodziejski, Maciej; Kisiel, Mirosław (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2024)
Artykuł ma charakter przeglądowy i dotyczy wybranych sposobów pomiaru i wartościowania zdolności i osiągnięć muzycznych uczniów szkół podstawowych w perspektywie założeń teorii uczenia się muzyki Edwina E. Gordona oraz w subiektywnej odsłonie autoewaluacji pracy nauczyciela, czyli badania wartości jego własnej pracy dydaktyczno-wychowawczej na zajęciach edukacji muzycznej. Autorzy opisują wybrane, dostępne na rynku polskim narzędzia do pomiaru zdolności muzycznych oraz sposoby obiektywnej weryfikacji osiągnięć muzycznych.