Invisibility and Visibility of Disability in Japan and Poland as a Social and Cultural Construct: Similarities and Differences - Tagaki, Masakuni; Borowska-Beszta, Beata (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2024)
Widoczność i niewidoczność niepełnosprawności są obecne w różnych kulturach. Celem niniejszego badania jest analiza niewidoczności i widoczności niepełnosprawności w Japonii i Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem podobieństw i różnic pomiędzy obydwoma krajami. Analizy kulturowe tła historycznego, społecznego i politycznego wskazują na proces przejścia od niewidocznej niepełnosprawności do widocznej niepełnosprawności w obu krajach. Widoczność i niewidoczność niepełnosprawności są konstruktami społecznymi i kulturowymi w Japonii i Polsce. Wyniki analiz ujawniły podobieństwa pomiędzy procesami i konstruktami badanych terminów oraz różnice. Wśród podobieństw znajdują się czynniki procesu przejścia od niewidocznej do widocznej niepełnosprawności. Autorzy zauważyli jednak, że trendy w zakresie eugeniki, deinstytucjonalizacji i empowermentu w obu krajach rozwijały się odmiennie. Różnice w społeczno-kulturowym konstruowaniu niewidocznej i widocznej niepełnosprawności dotyczą historycznych i politycznych uwarunkowań rozwoju obu krajów po II wojnie światowej aż do czasów obecnych.