Inicjatywy opiekuńcze, wychowawcze i oświatowe Związku Pracy Obywatelskiej Kobiet na rzecz dzieci i młodzieży - Suplicka, Agnieszka (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2023)
Związek Pracy Obywatelskiej Kobiet był jedną z największych organizacji kobiecych w Polsce międzywojennej. Dążeniem związku była odnowa polskiego narodu poprzez pogłębienie idei państwowotwórczej Józefa Piłsudskiego. W tym nurcie kobiety angażowały się w szereg działań o wymiarze społecznym, silnie podkreślając potrzebę pracy na rzecz najmłodszych. Celem artykułu jest wskazanie inicjatyw Związku Pracy Obywatelskiej Kobiet zogniskowanych na aktywności opiekuńczej, wychowawczej i oświatowej realizowanych na rzecz dzieci i młodzieży w Polsce między wojnami. Omówiono w nim egzemplifikacje działań prowadzonych w ramach instytucjonalnych form opieki i wychowania, realizowanych w czasie wolnym w ciągu dnia i w trakcie dni wolnych od zajęć szkolnych, oraz podejmowanych w ramach pomocy doraźnej. Różnorodność zaprezentowanych form działalności ZPOK była odpowiedzią na olbrzymie potrzeby i trudności, z jakimi przyszło się zmagać najmłodszym członkom społeczeństwa. Zakres prowadzonej działalności społecznej, którą starano się objąć jak największą grupę dzieci wymagających stosownego wsparcia, należy uznać za imponujący. Ukazane inicjatywy odegrały ważną rolę w niesieniu pomocy i wzmocnieniu nowo odrodzonego państwa, szczególnie że czasy, w których były podejmowane, nie należały do łatwych, zarówno ze względów społecznych, jak i politycznych oraz gospodarczych.