Początki badań porównawczych w pedagogice: Friedrich August Hecht (Hechtius) i jego De re scholastica Anglica cum Germanica comparata - Wojniak, Justyna (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2023)
Artykuł prezentuje postać i dorobek mało znanego w międzynarodowym obiegu naukowym, w tym także na gruncie polskim, niemieckiego pedagoga i filologa, Friedricha Augusta Hechta, znanego także jako Hechtius (1735–1818). Jest on autorem traktatu zatytułowanego De re scholastica Anglica cum Germanica comparata (1795–1798), w którym zestawił istotne cechy szkolnictwa angielskiego i niemieckiego, dokonując tym samym jednej z pierwszych analiz porównawczych w dziedzinie oświaty. Forma tej pracy oraz zastosowane przez Hechta metodyczne postępowanie pozwalają na postawienie hipotezy, zgodnie z którą jego dzieło należy traktować jako prekursorskie w obszarze komparatystyki pedagogicznej. Tym samym dyskusyjne staje się powszechne przypisywanie takiej roli opracowaniu Marca-Antoine’a Julliena de Paris. W artykule zostały zaprezentowane kluczowe tezy zawarte w traktacie Hechtiusa, a w dalszej części przybliżono jego oryginalne podejście metodologiczne, które znalazło swoich kontynuatorów w XX wieku. Analiza pracy Hechtiusa umożliwiła także zidentyfikowanie potencjalnego obszaru zasługującego na dalszą badawczą eksplorację na potrzeby wyczerpującego opracowania dotyczącego wkładu tego autora w rozwój badań komparatystycznych w edukacji.