CHARAKTERYSTYKA REFLEKSYJNOŚCI I INNYCH POTENCJAŁÓW EDUKACYJNYCH STUDENTÓW BIORĄCYCH UDZIAŁ W TUTORINGU AKADEMICKIM - Perkowska-Klejman, Anna (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2023)
Celem podjętych badań było ustalenie potencjałów edukacyjnych studentów biorących udział we wdrożeniu modelu tutoringu do praktyki uczelnianej. Wdrożenie modelu tutoringu wiązało się z uczestnictwem Akademii Pedagogiki Specjalnej w Warszawie w projekcie pt. „Mistrzowie Dydaktyki” organizowanym przez Ministerstwo Edukacji i Nauki. Potencjał edukacyjny opisano za pomocą następujących zmiennych: myślenie refleksyjne, wyniki uzyskane na egzaminie maturalnym, stopień znajomości języka angielskiego. Pomiaru refleksyjności – rozumianej jako autoodniesienie do własnej wiedzy i procesu uczenia się – dokonano za pomocą Kwestionariusza refleksyjnego myślenia. Inne potencjały edukacyjne rozpoznano dzięki wynikom uzyskanym na egzaminie maturalnym na poziomie podstawowym i ewentualnie na poziomie rozszerzonym oraz deklaratywnemu wskazaniu poziomu znajomości języka angielskiego. W badaniach wzięli udział studenci objęci tutoringiem akademickim (tutees, n = 56) oraz studenci nieobjęci tutoringiem (grupa kontrolna, n = 95). Dzięki porównaniu wyników uzyskanych w obu grupach możliwe było ustalenie, czy – i jeśli tak, to w ramach jakich potencjałów edukacyjnych – dwie badane grupy różnią się między sobą. Ustalono, że studenci biorący udział w tutoringu różnią się od studentów niebiorących udziału w programie w zakresie refleksyjności i wyników uzyskanych na maturze.