MOJA PEDAGOGIKA – ZARYS IDEI - Szulz, Roman (Acta Universitatis Nicolai Copernici Pedagogika, 2023)
Tekst zawiera: a) prezentację autorskiej idei pedagogiki; b) określenie specyfiki osobistego wkładu autora w rozwój pedagogiki. Pedagogika zostaje zdefiniowana i scharakteryzowana jako część składowa oraz narzędzie systemu edukacyjnego. Specyfika autorskiego wkładu w rozwój pedagogiki to ukazanie możliwości zastosowania perspektywy antropologicznej w budowie światopoglądowych podstaw wychowania.