Edukacja regionalna w opinii uczniów szkół podstawowych – komunikat z badań - Szwarc, Alina (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2023)
W artykule poruszono zagadnienie edukacji regionalnej w kontekście jej roli i miejsca we współczesnej szkole. Celem opracowania jest prezentacja badań na ten temat przeprowadzonych wśród uczniów podlaskich szkół. Zarówno uzyskane dane, jak i dostrzegane przez badaczy w ostatnich latach zaniedbania programowe wobec treści regionalnych powodują konieczność ponownego podjęcia dyskusji nad podstawowymi problemami i postulatami kształcenia z zakresu edukacji regionalnej w polskim systemie edukacyjnym.