Powieść Jana Rompskiego Wurvanô spjéva jako metafora projektu narodowego Zrzeszyńców - Jabłoński, Artur (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2021)
W 1943 roku kaszubski pisarz Jan Rompski napisał powieść zatytułowaną Wurvanô spjéva, którą można odczytać jako metaforę projektu narodowego skierowanego do Kaszubów, stworzonego przez inteligencki krąg przyjaciół w realiach II Rzeczypospolitej lat 30. XX wieku. Jan Rompski był współzałożycielem i ideologiem grupy ideowo-literackiej Zrzeszyńców, która kontynuowała tradycje ruchu kaszubskiego, swoimi korzeniami sięgającego pierwszej połowy XIX stulecia. Niniejszy artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie, co stanowiło filary projektu Zrzeszyńców, a także jakie były jego podstawowe założenia, mające pomóc w kreacji wyobrażenia narodu, którego przedstawicielami się czuli. Należało się również przyjrzeć, jak Jan Rompski przeniósł owe założenia na karty powieści Wurvanô spjéva. Analizując powieść i teksty publicystyczne Zrzeszyńców, posłużyłem się metodą krytycznej analizy dyskursu. Jeśli naród to zbiór elementów połączony jakimiś więzami, to tym, co spaja Kaszubów, są: język, kultura i polityka.