Tożsamość i jej biograficzne (re)konstrukcje. Przyczynek do badań nad śląskością - Piechaczek-Ogierman, Gabriela (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2021)
Podjęta w artykule problematyka dotyczy tożsamości rozumianej w sposób procesualny, dialogiczny, zmienny w czasie, czyli tożsamości kształtowanej przez całe życie, zależnej od uwarunkowań kulturowych, ekonomicznych i politycznych. Zaprezentowana trajektoryjna rekonstrukcja tożsamości uczestniczącej w badaniach kobiety stanowi egzemplifikację doświadczeń tożsamościowych tych osób, które ze względu na warunki ekonomiczne osiedliły się w nowym regionie i z upływem lat doświadczyły zakorzenienia w nim. Przyjęty tu jakościowy paradygmat badań może stanowić propozycję metodologiczną dla szeroko pojętych badań nad śląską tożsamością.