Narracja jako temporalna podróż po świecie sensów i znaczeń - Krawczyk-Bocian, Amelia; Leppert, Roman (Acta Universitatis Nicolai Copernici. Pedagogika, 2021)
Przedmiotem artykułu jest narracja, towarzysząca człowiekowi w toku biograficznego życia. Tak pojmowana narracja występuje w zwyczajnej ludzkiej rozmowie, która pozwala zarówno narratorowi, jak i słuchającym narracji podążać temporalną drogą indywidualnej historii życia. W opracowaniu zostały wyróżnione i omówione rozumienia narracji jako: „znamię momentu historycznego” (za Normanem Denzinem), opowieść w drodze, narracja świadka. Całość kończy charakterystyka potocznego pojmowania narracji jako opowieści w drodze.