ABSORBED BY EVERYDAY LIFE – STUDENTS’ EXPERIENCE OF THE CHANGING GRAMMAR OF SCHOOLING DURING THE CORONAVIRUS PANDEMIC - Korzeniecka-Bodnar, Alicja (Acta Universitatis Nicolai Copernici Pedagogika, 2021)
Badania przedstawione w artykule koncentrują się na doświadczeniach 64 studentów I roku pedagogiki, którzy realizują proces kształcenia w warunkach pandemii koronawirusa. Dane zostały zebrane za pomocą kwestionariusza z pytaniami otwartymi na temat zmian, jakich doświadczyli studenci w związku z pandemią koronawirusową w takich obszarach, jak organizacja przestrzeni, organizacja czasu, interakcje uczenia się, formy pracy, a także spodziewane konsekwencje zmian, których są obecnie świadkami, oraz przewidywany „powrót do normalności”. W artykule przedstawiono ustalenia dotyczące zmian w trzech elementach gramatyki szkolnej: (1) organizacji przestrzennej; (2) organizacji czasowej; oraz (3) interakcji edukacyjnych. Wyniki badań wskazują, że studenci musieli przeorganizować swoją czasoprzestrzeń w związku z realizowaniem procesu kształcenia z domu. Studenci czują się pochłonięci przez codzienność – proces edukacyjny stał się jedną z wielu rutynowych, codziennych czynności. Doświadczają zmiany granic prywatności, co ma konsekwencje również dla innych członków rodziny. Relacje studentów z nauczycielami akademickimi są nadal formalne i skoncentrowane wokół nauczanych treści. Relacje z rówieśnikami uległy znacznemu osłabieniu.