SYTUACJA PSYCHOSPOŁECZNA UCZNIÓW PODCZAS PANDEMII COVID-19 – PRZEGLĄD BADAŃ 2020–2021.04 - Brudzińska, Patrycja; Godawa, Szymon (Acta Universitatis Nicolai Copernici Pedagogika, 2021)
Szacuje się, iż w ciągu ostatniego roku nauczaniem zdalnym bądź różnymi wariantami nauczania hybrydowego objęto 98,5% światowej populacji uczniów. Sytuacja związana z wprowadzaniem obostrzeń na taką skalę, w tym zamykaniem szkół i przechodzeniem w tryb nauki on-line, ma miejsce pierwszy raz w historii. Konsekwencją tego jest zauważalne poruszenie w środowisku badawczym. Powstają raporty dotyczące dzieci, rodziców i nauczycieli ze wszystkich kontynentów. W tym artykule zebraliśmy i prezentujemy informacje pochodzące z raportów polskich i zagranicznych, skupiających się na dobrostanie dzieci w trakcie lockdownu. Opisaliśmy doniesienia z badań związanych z rozwojem fizycznym, psychicznym, społecznym oraz poznawczym uczniów. Przedstawione dane, które zestawiliśmy z wynikami badań polskich, dają nam obraz aktualnej sytuacji dzieci.